Διαδικτυακή Αποπλάνηση – Grooming

Είναι όταν ενας ενήλικος προσεγγίζει ένα παιδί ή έφηβο μέσω του διαδικτύου με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Συγκεκριμένα, Ο όρος «grooming» αναφέρεται στη συμπεριφορά εκείνη του διαδικτυακού χρήστη που έχει σκοπό να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο παιδί ώστε να πραγματοποιήσει μαζί του μια μυστική συνάντηση. Το grooming διεξάγεται μέσω του διαδικτύου (σελίδες κοινωνικής δυκτύωσης, δωμάτια συνομιλιών, παιχνίδια) των κινητών τηλεφώνων ή άλλων τεχνολογιών.

ΣΗΜΑΔΙΑ
Κάποια σημάδια του grooming μπορεί να αποτελούν:

  • Η εκδήλωση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για κάποιον έφηβο ή η έκφραση της επιθυμίας για προσωπική συνάντηση
  • Αποστολή σεξουαλικών-πορνογραφικών φωτογραφιών, συνδέσμων, βίντεο στον έφηβο
  • Κατεύθυνση των συζητήσεων ούτωw ώστε να συμπεριλάβουν σεξουαλικά ζητήματα
  • Ζήτηση προσωπικών φωτογραφιών από τον έφηβο
  • Αποστολή δώρων στον έφηβο όπως κινητά τηλέφωνα, ρούχα κ.α.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ/ΕΦΗΒΟΥΣ

  • Θυμάμαι ότι είναι εύκολο στο διαδίκτυο να πει κάποιος ψέματα για το ποιός πραγματικά είναι. Ακόμα και αν έχω συχνή επικοινωνία με κάποιον και για πολύ καιρό και αισθάνομαι ότι τον ξέρω καλά,  θυμάμαι ότι δεν μπορώ να ξέρω ποτέ εάν κάποιος λέει την αλήθεια στο διαδίκτυο. Ακόμα και αν κάποιος μου δείξει τη φωτογραφία του, αυτή η φωτογραφία μπορεί να είναι ψεύτικη. Αυτό βρίσκει εφαρμογή και στην κάμερα. Το να δω έναν άνθρωπο σε βίντεο δεν σημαίνει ότι είναι και ο ίδιος!
  • Ας είμαστε προσεκτικοί ποιούς αποδεχόμαστε να γίνουν «φίλοι» και με ποιούς μιλάμε στο διαδίκτυο. Δυστυχώς, υπάρχουν ενήλικοι με κακές προθέσεις που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο προκειμένου να πλησιάσουν τα παιδιά. Άρα λοιπόν είσαι περισσότερο ασφαλής όταν μιλάς στο διαδίκτυο με ανθρώπους που γνωρίζεις και στον πραγματικό κόσμο.
  • Χρησιμοποίησε τις ρυθμίσεις απορρήτου. Προσάρμοσε τις ρυθμίσεις έτσι ώστε να μην βλέπουν όλοι το προφίλ σου ή τις φωτογραφίες σου!
  • Ας μην κανονίζεις συναντήσεις με ανθρώπους που στην ουσία δεν γνωρίζεις,  ακόμα και αν έχετε γίνει «φίλοι» στο ίντερνετ. Κάποιος που δεν έχεις δει ποτέ στον πραγματικό κόσμο παραμένει να είναι ένας ξένος!
  • Χρησιμοποίησε την κάμερα του υπολογιστή μόνο με τους ανθρώπους που γνωρίζεις καιπάντα να την αποσυνδέεις όταν δεν την χρησιμοποιείς.
  • Ας έχουμε πάντα στο μυαλό μας όταν είμαστε στο διαδίκτυο και όταν συνομιλούμε ότι υπάρχουν ενήλικες που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά επειδή έχουν κακές προθέσεις.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ/ΕΝΗΛΙΚΟΥΣ

  • Είναι, λοιπόν, σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι υπάρχουν στο διαδίκτυο άνθρωποι με κακές προθέσεις και ότι δεν θα πρέπει ποτέ να κάνουν οτιδήποτε τα κάνει να αισθάνονται άβολα.
  • Ας δώσουμε έμφαση στο να κατανοήσουν τα παιδιά ότι αυτό που λένε κάποιοι άνθρωποι ότι είναι  και ο τρόπος που παρουσιάζονται στο διαδίκτυο δεν ανταποκρίνεται πάντα στην πραγματικότητα. Είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να συναντηθούν με κάποιον που γνώρισαν στο διαδίκτυο, ειδικά χωρίς την παρουσία κάποιου ενήλικα.
  • Ας γνωρίζουμε ποιές συσκευές συνδέονται στο διαδίκτυο και πώς. Στις μέρες μας υπάρχει πλήθος συσκευών που συνδέονται στο διαδίκτυο. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ενημερωμένοι ποιές συσκευές χρησιμοποιούν τα παιδιά για να συνδέονται στο διαδίκτυο όπως για παράδειγμα τα κινητά τηλέφωνα ή οι κονσόλες παιχνιδιών.
  • Ας μιλάμε με τα παιδιά για το τι κάνουν στο διαδίκτυο.  Ας γίνουμε μέρος της διαδικτυακής τους ζωής. Με ειλικρινές ενδιαφέρον ας βρούμε ποιούς ιστοχώρους επισκέπτονται και τί είναι αυτό που τους αρέσει. Ας έχουμε υπόψη μας ότι όταν τα παιδιά ξέρουν και νιώθουν ότι τα καταλαβαίνουμε, είναι πιο πιθανό να απευθυνθούν σε εμάς εάν αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα.
  • Εάν προκύψουν ανάλογα προβλήματα προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να μην ενοχοποιήσουμε τον παιδί ή τον έφηβο και να συζητήσουμε με λογικό τρόπο. Καθώς το grooming είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό και επικίνδυνο φαινόμενο και είναι αξιόποινο βάσει της ελληνικής νομοθεσίας, θα ήταν σωστό να απευθυνθούμε σε ανάλογες υπηρεσίες προκειμένου να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αποτελεσματικά.