Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου – Εκδήλωση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Με κεντρικό μήνυμα «Γίνε ή αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο» εορτάστηκε την Τρίτη για 14η συνεχόμενη χρονιά σε πάνω από 160 χώρες στον κόσμο η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο INSAFE/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε για πρώτη φορά στις 6 Φεβρουαρίου 2004 σε 14 Ευρωπαϊκές χώρες. Έκτοτε διοργανώνεται σε ετήσια βάση και χιλιάδες άνθρωποι ενώνονται για να αφυπνίσουν σε θέματα σχετικά με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις και δράσεις παγκοσμίως. Την ευθύνη οργάνωσης του εορτασμού στη χώρα μας είχε το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας που πραγματοποίησε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, κεντρική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στην οποία συμμετείχαν αρχές, εμπλεκόμενοι φορείς, εκπαιδευτικοί και πολλοί μαθητές.

Παράλληλα, με δραστηριότητες και με σχετικό υλικό που είχε διατεθεί από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, μαθητές από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και από ολόκληρη την επικράτεια συμμετείχαν στον εορτασμό από τα σχολεία τους στέλνοντας ηχηρό μήνυμα για ένα, όχι μόνο ασφαλές αλλά και ποιοτικό διαδίκτυο.

Στην ανάγκη καταπολέμησης του ψηφιακού αναλφαβητισμού στη χώρα μας επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης ο οποίος υπογράμμισε ότι οι συνέπειες του συγκεκριμένου προβλήματος είναι ήδη ορατές στις μεγαλύτερες γενιές και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία. Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Βασίλης Μαγκλάρας επισήμανε ότι στόχος της Γενικής Γραμματείας είναι η καταπολέμηση της ψηφιακής απομόνωσης και η Πολιτεία οφείλει να λάβει όλα εκείνα τα μέτρα που θα καταστήσουν το διαδίκτυο ένα ασφαλές περιβάλλον για όλους.

«Μην κλικάρεις εν λευκώ»

Η δημοφιλής ερμηνεύτρια Νατάσσα Μποφίλιου, πρέσβειρα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου έστειλε το δικό της μήνυμα για την ανάγκη θωράκισης των παιδιών μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν στον ψηφιακό κόσμο, με το σύνθημα «Μην κλικάρεις εν λευκώ». Η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ Παρασκευή Φραγκοπούλου παρουσίασε τα αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα επισημαίνοντας την ανάγκη ενημέρωσης παιδιών και νέων ανθρώπων προκειμένου να απολαμβάνουν με ασφάλεια τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Γραμμής Βοήθειας «Help-line»Γιώργος Κορμάς εκ μέρους του Πάνελ Νέων του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου επικέντρωσε την ομιλία του στο ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο «sexting» που έχει κάνει την εμφάνισή του και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια με δραματικές συνέπειες για τα θύματα. Αναφέρθηκε στο ρόλο των κοινωνικών δικτύων καθώς και στο τι πρέπει να κάνουν γονείς και εκπαιδευτικοί για τον περιορισμό των περιστατικών.

Την εκδήλωση τίμησαν με τις παρεμβάσεις τους η Προϊστάμενη του Αυτοτελούς Τμήματος Επαγγελματικού Προσανατολισμού, σύμβουλος Αγωγής Σταδιοδρομίας του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Μόνικα Καραμαλάκου-Λάππα που αναφέρθηκε στο διαδίκτυο και τον επαγγελματικό προσανατολισμό επισημαίνοντας ότι το διαδίκτυο πρέπει να γίνει εργαλείο προόδου και όχι περιθωριοποίησης, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ Πέτρος Ρούσσος που μίλησε για τις κοινωνικές δεξιότητες και το διαδίκτυο, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών &Εκδόσεων «Διόφαντος» Μιχάλης Παρασκευάς ο οποίος αναφέρθηκε στις στρατηγικές και στις δράσεις του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου και του eTwinning για το ασφαλές και δημιουργικό διαδίκτυο και τη διάπλαση της επόμενης γενιάς ψηφιακά εγγράμματων πολιτών, ο συντονιστής του Eduweb της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Άρης Λούβρης που εστίασε την ομιλία του στην καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού των ενηλίκων και ο ηθοποιός- σκηνοθέτης Γιώργος Ρούφας που ανέλυσε την επίδραση του θεατρικού έργου «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο» σε παιδιά και ενήλικες όπου αποτυπώνεται ο ψηφιακός αποκλεισμός που προκαλεί ο διαδικτυακός αναλφαβητισμός.

Και στη νοηματική

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ενημέρωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε άτομα με κώφωση. Ολόκληρη η εκδήλωση μεταφράστηκε απευθείας στη νοηματική γλώσσα ενώ παρουσιάστηκε και ένα ενημερωτικό βίντεο από τον πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου νοηματικής γλώσσας «Γέφυρες επικοινωνίας» Νικόλαο Ίσαρη. Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα βραβεία των πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών στους νικητές. Οι πανελλήνιοι μαθητικοί διαγωνισμοί διοργανώθηκαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα από το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου. Συμμετείχαν περισσότερα από 300 σχολεία όλων των βαθμίδων από ολόκληρη την επικράτεια και οι δημιουργίες των παιδιών ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθιστώντας τη ψηφοφορία για την ανάδειξη των νικητών, πολύ δύσκολη διαδικασία.

«Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων έχει προτεραιότητά του τη δημιουργία ενός ψηφιακά εγγράμματου πολίτη, που θα γνωρίζει πώς θα χρησιμοποιεί δημιουργικά το διαδίκτυο αλλά και πώς θα προστατεύεται στο διαδικτυακό κόσμο και θα αναπτύσσει κριτική σκέψη ως προς το μέσο» υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου.

Πηγή : www.saferinternet4kids.gr