Όταν οι προσωπικές φωτογραφίες ή τα βίντεο σας κοινοποιούνται στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή σας

Δεν είναι σωστό κάποιος να κοινοποιεί (ή να απειλεί να κοινοποιήσει) τις προσωπικές σας στιγμές χωρίς την άδειά σας. Αν το κάνει, έχει κλονίσει σοβαρά την εμπιστοσύνη σας. Αυτό μπορεί να σας κάνει να νιώσετε φοβισμένοι, ανασφαλείς και να ανησυχείτε για το τι θα συμβεί στη συνέχεια. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να κάνετε μερικά βήματα για να διευθετήσετε το ζήτημα.

Αποθηκεύστε τα αποδεικτικά στοιχεία

Μπορεί να χρειαστείτε ένα αρχείο της δημοσίευσης εάν αποφασίσετε να προβείτε σε περαιτέρω ενέργειες. Σας συνιστούμε να τραβήξετε ένα στιγμιότυπο οθόνης της δημοσίευσης για λόγους αναφοράς/καταγγελίας.

Αποθηκεύστε μηνύματα, εικόνες και στιγμιότυπα οθόνης ιστότοπων (με τη διεύθυνση URL ορατή) σε ασφαλές μέρος, όπως έναν σκληρό δίσκο που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης. Θα μπορούσατε να ζητήσετε από κάποιον που εμπιστεύεστε να το κάνει αυτό εάν θεωρείτε ότι για ψυχολογικούς λόγους δε μπορείτε να το κάνετε οι ίδιοι.

Είναι καλύτερο να μην διαγράψετε τίποτα έως ότου το αναφέρετε στην αστυνομία, καθώς μπορεί να υπάρχουν και άλλα στοιχεία που ίσως φανούν χρήσιμα.

Κάντε καταγγελία

Καταγγείλτε το περιστατικό στην Ελληνική Ανοιχτή Γραμμή Καταγγελιών Παράνομου Περιεχομένου στο Διαδίκτυο Safeline.gr. H συμπλήρωση των προσωπικών σας στοιχείων είναι προαιρετική. Ως εκ τούτου, η καταγγελία σας θα παραμείνει ανώνυμη εκτός και αν εσείς επιθυμείτε το αντίθετο. Ενδέχεται βέβαια λόγω της φύσης του αδικήματος να υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής σας σε περίπτωση που ο αναλυτής έχει πρόσβαση σε συγκριμένες φωτογραφίες ή βίντεο που σας απεικονίζουν και που είναι το αντικείμενο της καταγγελίας. Συμπληρώστε τη φόρμα εδώ: https://www.safeline.gr/kane-mia-kataggelia/.

Επικοινωνήστε με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους ακόλουθους τρόπους:

– Τηλέφωνο: 11188

– Fax: 213-1527471

– Email: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

– μέσω του portal στη διεύθυνση: https://goo.gl/vOHdVb

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα

Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος:

– Τηλέφωνο: 11188

– Fax: 213-1527666

– Email: ydheve@cybercrimeunit.gov.gr

– Ταχυδρομική διεύθυνση: Μοναστηρίου 326, Τ.Κ. 54 121, Θεσσαλονίκη

Ενημερωθείτε από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) για τα δικαιώματά σας.

Μπορώ να ζητήσω από την ΑΠΔΠΧ να μου επιδικάσει αποζημίωση σε περίπτωση παραβίασης;

Όχι. Η Αρχή έχει αρμοδιότητα να επιβάλει διορθωτικά μέτρα (συμπεριλαμβανομένων των προστίμων) σε υπευθύνους επεξεργασίας ή εκτελούντες την επεξεργασία, αλλά όχι να επιδικάσει αποζημιώσεις στα θιγόμενα υποκείμενα των δεδομένων. Σε περίπτωση που επιθυμείτε αποζημίωση θα πρέπει να ασκήσετε τα δικαιώματά σας δικαστικά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 79 και 82 του ΓΚΠΔ, και του άρθρου 80 του Ν. 4624/2019, έχετε δικαίωμα:

α) δικαστικής προσφυγής, εάν θεωρείτε ότι τα δικαιώματά σας παραβιάστηκαν ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων, και β) αποζημιώσεως ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων για τη ζημία που έχετε υποστεί από τον υπεύθυνο επεξεργασίας ή τον εκτελούντα την επεξεργασία, ως αποτέλεσμα παραβίασης του ΓΚΠΔ.

Τι συμβαίνει μετά

Εάν η αστυνομία πιστεύει ότι μπορεί να έχει διαπραχθεί έγκλημα, θα το ερευνήσουν. Συγκεκριμένα:

Συγκεντρώνονται αποδεικτικά στοιχεία: θα σας ζητηθεί να τους δώσετε στιγμιότυπα οθόνης, κείμενα ή μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενδέχεται να κατασχέσουν το φορητό υπολογιστή και το τηλέφωνο του κατηγορουμένου.

Παίρνουν καταθέσεις: Ζητείται κατάθεση από εσάς και από άλλους μάρτυρες για το τι συνέβη. Ακόμα, παίρνουν ξεχωριστά κατάθεση από το άτομο που έχετε προσδιορίσει ότι μοιράστηκε φωτογραφίες/βίντεο σας.

Θα σας συμβουλεύσουν για άλλες ενέργειες που μπορείτε να κάνετε: εάν το άτομο είναι ο σύντροφός σας ή πρώην σύντροφός σας, υπάρχουν άλλες νομικές προστασίες έναντι περαιτέρω κακοποίησης. Διαβάστε περισσότερα σχετικά με την υποστήριξη εάν έχετε βιώσει οικιακή κακοποίηση.

Εάν η αστυνομία αποφασίσει ότι έχει διαπραχθεί έγκλημα, θα παραδώσει τα διαθέσιμα στοιχεία στον Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα κατηγορηθεί το άτομο για το συγκεκριμένο αδίκημα.

Αποκλείστε τους

Μόλις αποθηκεύσετε τα αποδεικτικά στοιχεία, ίσως θελήσετε να εμποδίσετε οποιονδήποτε κοινοποιεί τις φωτογραφίες/βίντεό σας από το να επικοινωνήσει μαζί σας. Θα μπορούσατε να το κάνετε αυτό αποκλείοντας τον χρήστη από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Επικοινωνήστε με την αστυνομία προτού το κάνετε. Δείτε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να αποκλείσετε άτομα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσα από το κέντρο ασφαλείας του εκάστοτε κοινωνικού δικτύου.

Τι είναι η συγκατάθεση;

Εικόνες ή βίντεο μπορούν να αποστέλλονται πρόθυμα σε άλλο άτομο ως μέρος μιας υγιούς σχέσης. Κανείς δεν πρέπει να εξαναγκαστεί ή να αναγκαστεί να τα στείλει.

Ανεξάρτητα από τον λόγο λήψης ή αποστολής μιας εικόνας ή βίντεο, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν οι προσωπικές τους στιγμές να κοινοποιούνται ευρύτερα. Πρέπει να αντιμετωπίζετε τυχόν φωτογραφίες ή βίντεο που αποκτάτε ως καθαρά ιδιωτικές πληροφορίες. Μην τις κοινοποιείτε, μην τις ανεβάζετε στο διαδίκτυο και μην τις εκθέτετε σε άλλους.

Θυμηθείτε, δεν φταίτε εσείς

Η πρώτη σκέψη σας μπορεί να είναι να κατηγορήσετε τον εαυτό σας για την αποστολή των προσωπικών σας φωτογραφιών/βίντεο, αλλά αυτό δεν είναι δίκαιο. Ακριβώς επειδή έχετε στείλει σε κάποιον κάτι, αυτό δεν σημαίνει ότι έχετε συναινέσει στην περαιτέρω κοινοποίησή του. Τους εμπιστευτήκατε και πιστέψατε ότι θα σεβαστούν το απόρρητό σας. Πρόδωσαν την εμπιστοσύνη και σας έβαλαν σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, η κοινή χρήση (ή απειλή για κοινή χρήση) προσωπικών φωτογραφιών ή βίντεο κάποιου ατόμου χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεσή του αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που τιμωρείται ποινικά.

Πηγή: www.safeline.gr